Blog

Komu kawy, komu ... ?

Tygielek zwany po arabsku kanaka jest używany do parzenia kawy w Egipcie. Chcesz wiedzieć, co robią Egipcjanie, aby nadać swojej kawie niepowtarzalny smak? 

Kawa egipska  (ahwa mazbuta)

Większość krajów arabskich na całym świecie opracowała unikalne metody parzenia i przygotowywania kawy.

Tygielek (kanaka) jest używany do parzenia kawy w Egipcie i zwykle podaje się ją w bardzo małej filiżance lub szklance z dużą ilością cukru. Kardamon często dodaje się do kawy, aby uzyskać bardzo charakterystyczny smak.

W każdym egipskim domu serwują kawę. Jest zawsze podawana na weselach i bardzo popularna w świetym miesiącu Ramadanie.

Kawiarnie można znaleźć na każdej ulicy w Egipcie, w których mężczyźni pod koniec dnia wypalaja shishe i piją kawę ze swoimi przyjaciółmi. Grają wtedy w szachy, warcaby lub domino i poznają najnowsze plotki.

Herbata jest również bardzo popularnym napojem w Egipcie.

Który napoj jest najbardziej popularny ..... ty decydujesz!